06-13722228 [email protected]
Selecteer een pagina

Delen? Deeleconomie? Ja ja

Wat is dat eigenlijk die deeleconomie? Waarom zou ik daar iets mee willen? Om dit te kunnen uitleggen nemen we je graag even mee. Via Google kom je meteen al meer dan 25.000 zoekresultaten tegen. Als je tussen de regels en zoekresultaten door leest, zie je dat delen een heel divers begrip is. Het is op alles in onze omgeving van toepassing en op vele manieren te beschrijven. Niet in een woord te gieten, behalve DELEN en dat het iets te doen heeft met mensen die er voor nodig zijn.

Niet nieuwDelen = Verbinden

De deeleconomie is absoluut niet nieuw, helemaal geen hype. Volgens mij is het inmiddels een vernieuwd houvast geworden. Waarom? Omdat het eigenlijk nooit weg is geweest en de behoefte ernaar gelukkig weer iedere dag groeit. Zorgen voor elkaar in de breedste zin van het woord, daar zijn we toch nooit echt mee opgehouden? Het had alleen even een nieuw jasje nodig om ons weer bewust te maken van het fenomeen en de kracht ervan te herontdekken.

De deeleconomie omschreven we vroeger als naoberschap. Samen delen om elkaar te helpen overleven. De één had een paard, de ander een wagen. De één had tijd, de ander kinderen waarop gepast moest worden. Door individualisering en professionalisering werd het steeds gewoner om jezelf te redden. Nu duikt steeds vaker het woord naoberschap weer op in landelijke media. Maar wat is nu Modern Noaberschap? Ik begin weer via Google. Wederom een veelheid aan resultaten. Echter deze keer geen wikipedia’s of woordenboeken, maar twee mensen en een internetsite met uitleg. Geweldig, iets van mensen!

De omschrijving:Modern naoberschap is een nieuw netwerk van mensen, gedeeltelijk gebaseerd op de kernwaarden van het oudenaoberschap. Binnen dit netwerk wil men elkaar helpen om aangenaam te wonen, te werken en te leven. Nieuwe communicatiemiddelen ondersteunen de verbindingen. Gedeelde verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid, wederzijds vertrouwen, talenteninzet en wederkerigheid zijn de nieuwe ongeschreven regels.

Na het wat volgt dan het dilemma van het hoe, en het waarom. Want, wat moet je ermee?

Waarom delen? Iets voor jou?

Wat wel eens vergeten wordt, is dat het in de deeleconomie draait om mensen en niet om dingen. De dingen zijn in veel gevallen wel de verbindende factor, zeg maar een soort middel dat ons brengt tot het doel en het plezier van delen.

Als ik kijk naar mezelf, dan is het bij mij destijds ook niet begonnen met iets concreets, iets materieels, maar juist met iets immaterieels. Het gevoel dat het anders kan, beter, duurzamer, maar vooral meer echt samen en vanuit het hart. Onlangs zat ik bij BS22, een plek in Groenlo (Achterhoek) waar je je ideeën kunt waarmaken, waar mensen elkaar ontmoeten en écht met elkaar praten. Een soort dorpshuis nieuwe stijl, opgezet vanuit de bottom-up gedachte. Tijdens een potje Omdenken aan het eind van een vrijdagmiddag lag mijn vraag op tafel:“Ik heb online mijn gebruikte bank gratis aangeboden, maar niemand reageert.”Tijdens het omdenken kwamen we via mijn bank, bij alleen zijn en van daaruit bij de deeleconomie.

Door de deeleconomie ben ik al langere tijd niet meer alleen, maar juist met heel veel meer. Steeds meer mensen ontdekken hoe gaaf het is om zomaar te delen, wat het ook is wat je deelt. Je krijgt er namelijk onverwachte diamantjes voor terug zonder dat je het door hebt. Onbaatzuchtig, zonder verwachtingspatronen delen. Delen van kennis, delen van ‘macht’, delen van goederen…Simpelweg gewoon delen! De energie zit hem in de mensen die elkaar vinden door het echte delen. Zij brengen verandering en zijn bepalend voor de nieuwe economie, de nieuwe samenleving.

Op de vraag “Maken mensen daar geen misbruik van?”een simpel antwoord. Laten we vooral niet vergeten: waar niks mag mislukken, kan niets nieuws ontstaan…En laten wij nou graag experimenteren en niet altijd bang zijn.

Dus delen? Ja, graag! Doe je ook met ons mee?

———————————–

Bovenstaand artikel heb ik geschreven voor het magazine ‘Er is Genoeg’, lees het eens. Een prachtig voorbeeld hoe het ook kan in deze tijd.

Enkele linkjes naar genoemde onderwerpen in dit artikel: BS22 in Groenlo,Omdenken en Modern Noaberschap. Bezoek de websites eens, zeer de moeite waard!